Excel Düşeyara & Vlookup Formülü Vol 2

Düşeyaranın Excel’in en can alıcı formüllerinden biri olduğunu her defasında üstüne basa basa vurgulayabilirim.

Ana tablomuzda bulunan Süre sütununa; Arama Yapacağımız tablodan verileri getirmek için Düşeyara formülünü kullanıyoruz.

Düşeyara formülü adındanda anlaşılacağı gibi düşeyde yani sütunda arama yapmak için kullandığımız bir formüldür. Genellikle iki farklı tabloda ortak olan sütünlara göre arama yapıp kaçıncı sütundaki değeri getirmek istiyorsak düşeyara bizim için biçilmiş bir kaftandır.

Örnekte; Ana Tablomuzda izine ayrılacak personelin isimleri ve katıldığı turların gidiş tarihleri var. Bir diğer tablomuzda ise (Arama Yapılacak Tablomuz) turların adı, süresi ve fiyatları var. İki tabloda ortak olan değerler Tur Adı sütunu olduğu için süre sütununa bu değerleri formülle getirmemiz mümkün.

Yalnız burada dikkat etmemiz gereken nokta şu ortak sütundaki değerler birebir aynı olmalı. Sonlarında boşluk dahi olursa formülü yazdıktan sonra #YOK hatası alabiliriz. Bu yüzden iki tablodaki ortak olan sütundaki değerlerin özdeş olduğundan emin olmalıyız.

Ana Tablomuzda D9 hücresine fare ile tıklıyoruz. Bu hücre formülü yazacağımız hücre.
= Düşeyara yazıp parantez açıyoruz. Düşeyara formülü bizden 4 tane parametre beklemektedir. Parametreleri bir önceki düşeyara Vol1 yazımda anlatmıştım. İlk parametre olan Aranan değer parametresi için aynı satırda bulunan B9 hücresini seçip noktalı virgül tuşuna basıyoruz.
Tablo dizisi yazan ikinci parametrede ise arama yapacağımız tablomuzu seçiyoruz. Burada önemli nokta şu; Aramayı nereden başlatacaksak o hücreyi tıklayıp tablonun tamamını seçiyoruz. Arama yapılacak tablomuz A3 ve C6 aralığı. A3:C6 aralığını seçtikten sonra Klavyeden F4 tuşuna basıyoruz ve hücreleri kilitliyoruz. Bunun amacı formülü yazdıktan sonra doldurma kulpundan aşağı doğru çektiğimizde hücrelerin değişmemesi. Bu arada; A3:C6 yerine A2:C6 ya da A:C şeklinde de yazabilirdik. Önemli olan ilk sütunun bulunduğu hücreyi seçmek. Formül her iki durumda da sorunsuz çalışacaktır.

F4 tuşuna bastıktan sonra $ işaretlerini $A$3:$C$6 şeklinde görseldeki gibi görmeliyiz .
3. parametrede Arama Yapılacak Tablomuzda, aramada eşleşen kelimeyi bulduğumuzda kaçıncı sütundaki değeri görmek istiyorsak yazıyoruz. 1 yazsaydık İtalya ya da Paris kelimelerinin bulunduğu sütun değerleri gelirdi. Süre sütununundaki değerin gelmesini istiyoruz bunun için 2 yazıyoruz.

Son parametremiz köşeli parantezli aralık bak şeklinde bunu hiç yazmasak bile Excel bizim yerimize 0 olarak algılayıp tam eşleşme yapacaktır. Biz de tam eşleşme yapmak istediğimiz için 0 yazıyoruz ve parantezi kapatıp Enter tuşuna basıyoruz.

D9 hücresine tıkladıktan sonra sağ alt köşesindeki doldurma kulpuna fare ile çift tıklayabilir ya da bu hücrenin sağ alt köşesine fare ile gelip + işaretini gördükten sonra farenin sol tuşu ile basılı tutarak aşağı doğru çekebiliriz. Bu sayede altta bulunan hücrelerde otomatik formülle dolacak ve tablomuz istediğimiz şekilde oluşacaktır.

Dönüş tarihi ve Fiyat sütununu da doldurduğum örnek dosyayı aşağıdaki bağlantıdan indirebilir ve inceleyebilirsiniz.